Grudzień 2010r.
Hejka!!!
To ja - Wasz "Smyk", "Smyczek", "Smyku", czy jak tam wolicie...

Niech przy żywicznym zapachu strojnej choinki upłyną Wam piękne chwile polskiej Wigilii - ze wspólnie śpiewaną kolędą, z upragnionym Gościem przy stole i w rodzinnym, pełnym radości gronie.
Dla Was i Waszych rodzin - uczniowie klasy II oraz wychowawczyni Renata Jeziorowska
I O ZIMIE... I O ŚWIĘTACH...
Pierwszego grudnia, gdy pogoda służy, to wczesną i pogodną wiosnę wróży.
Gdy woda zimą w rzekach huczy, to na wiosnę mróz dokuczy.
Kiedy ptaki w zimę śpiewają, to w maju im dzioby pozamarzają.
Co lato uzbiera, to zima pożera.
Jak w Wigilię z dachu ciecze, zima niedługo się przewlecze.
Jak w Wiliję gwizdy świecą, kury dobrze jajka niesą.
Boże Narodzenie po lodzie, Wielkanoc po wodzie.
Gdy w Narodzenie pogodnie, będzie tak cztery tygodnie.
W Boże Narodzenie bardzo biało, wiosną śniegu jest niemało.

Choinkowe pierniczki

Składniki: 200 g masła, 200 g cukru, 2 jajka, 1/2 szklanki płynnego miodu, 1 łyżeczka esensji waniliowej, utarta skórka z cytryny, 500-700 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki przyprawy do pierników, 1 łyżeczka mielonego imbiru.
Wykonanie:
Masło z cukrem ubić dokładnie mikserem. Dodać jajka, miód, wanilię i skórkę cytrynową. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodać mąkę do masy maślanej i szybko wymieszać tak, aby składniki się połączyły. Włożyć ciasto do lodówki na godzinę (można zostawić na noc). Kiedy stwardnieje, podzielić na cztery części i rozwałkować placki o grubości 3 mm. Wyciąć foremką ciastka i ułożyć na blasze, na natłuszczonym pergaminie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st., piec 15 minut, aż pierniki się zarumienią. Ostudzić, udekorować lukrem i powiesić na choince.

Policz, ile seduszek, a ile gwiazdek wysypało się z woreczka?

Każdej literce alfabetu przypisany jest numer lub symbol kodu.
Używając znaków kodu - odczytaj hasło.

Rozwiązanie tego rebusu nie powinno nastręczyć żadnych trudności :)


